PAYS 2014

Eesti NATO Ühingu liige ja pikaajaline vabatahtlik Heikko Kukk osales Portugalis toimunud seminaril  “Alliance Capabilities – New Challanges of a Changing Geopolitical Agenda”  ning annab järgnevas kokkuvõttes edasi oma muljed üritusest.

Viibisin 26. juulist kuni 2. augustini Portugalis Sintras asuvas õhujõudude baasis toimunud seminaril “Alliance Capabilities – New Challanges of a Changing Geopolitical Agenda”. Seminari korraldajaks oli Portugali NATO ühingu noorte sektsioon ja üritus toimus järjestikku juba 19. korda. Kohale oli saabunud üle 40 osaleja kokku 22 erinevast riigist. Eestist ja Baltikumist olin mina kohapeal ainuke esindaja. Vaadates noorte päritolumaad ja tausta, siis inimesi oli seinast seina. Üldiselt olid osalejad valdavalt Vahemere maadest ja Kaukaasia riikidest, sekka mõned britid ja ameeriklased. Näiteks oli üks Norrast pärit neiu teeninud aastaid oma kodumaa sõjaväes, osalenud missioonidel Afganistaanis ja olnud abiks ka kohalike väljaõppe juures. Samas oli palju noori veel oma magistriõpingute juures, kuid kõik nad olid tihedalt seotud erinevate riikide NATO ühingu tööga. Kindlasti üks väga huvitav seltskond, kellega tulevikus ka Eesti NATO ühingul on loodetavasti võimalik koostööd teha.

Seminar ise oli jagatud põhimõtteliselt kaheks osaks: loengud ja NAC-i simulatsioon. Loengute temaatika oli vägagi lai. Teemadena käsitlesime Portugali kultuuri ja ajalugu, et paremini mõista riigi transatlantilist koostööd. Põnevateks teemadeks olid sisse toodud eriti päevakajalised teemad nagu NATO ja Venemaa suhted ning Jihadistide hingeelu. Mõlemad on just aktuaalsed tänu Venemaa-Ukraina kriisile ning Lähis-Idas võimu võtvale ISIS liikumisele. Muidugi oli teemaks ka sooline võrdõiguslikkus NATOs ja mehhaniseeritud sõjapidamine. Viimasest andis meile väga ulatusliku ülevaate Itaalia kolonel Livio Ciancarella, kes aitas meid ka hiljem NACi simulatsiooni juures, selgitades selle töö põhimõtteid. Muidugi ei jäänud käsitlemata ka Afganistaani küsimus ning piraaditõrje operatsioon Ocean Shield.

Kolmel päeval väldanud NACi simulatsioon pani 2 osalejat erinevate riikide huve kaitsma. Selleks paluti meil eelnevalt uurida pisut oma riigi tausta ja rahvusvahelist mereõigust, kuna proleemi sisu oli sarnane Portugali ja Hispaania vahelise vaidlusaluse Savage saarega, mis asub Madeira ja Kanaari saarte vahel ja mille omamine annab Portugalile kontrolli üsna suurele merepiirile ning võimalikele maavaradele. Simulatsioonis loodud kriisis hõivas Hiina Põhja-Korea ranniku lähedal oleva asustamata saare viies sinna püsiva elanikkonna ja sai seetõttu tänu rahvusvaliselele õigusele täiendava merepiiri, koos maavaradega. Lisaks tekkis konflikt, kui tundmatu allveelaev lasi põhja väidetava teadusliku eesmärgiga allveelaeva, kus olid pardal kolme NATO liikmesriigi kodanikud. Arvan, et stsenaarium oli pisut puudulik alguses, kuna see ei puudutanud otseselt mitmeid NATO riike, kes ei näinud selles ka olulist kriisi.

Kuna esindasin kriisis Kanada riiki koos Itaaliast pärit neiuga, siis proovisime üheskoos Suurbritannia ja USAga tuua vürtsi ka mängu ja elavdada seda, tuues lauale ulatuslikud küberrünnakud Kanada vastu ja mitmeid teisi põnevaid seiku.

Valdavalt baasis toimunud seminar andis siiski meile võimalused ka mõnel korral külastada Lissaboni ja seal asuvat Portugali parlamenti, kus meile pidas sõnavõtu parlamendi liige Joao Rebelo. Kokkuvõtlikult üks huvitav ja tore seminar, mida soovitan kõigil külastada.grupipiltparlamendis