Esimene laevakaitsemeeskond sai missioonimedalid

3314_pic1Kaitseminister Mart Laar ja mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede andsid täna Admiral Pitka pardal esimesele laevakaitsemeeskonnale rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medalid.

„Eesti jaoks on oluline olla tõsiseltvõetav partner ka Euroopa Liidu julgeolekukoostöö vallas,“ ütles kaitseminister Mart Laar. „Esimene laevakaitsemeeskond oli Euroopa kaitsekoostöös Eesti kaitseväe visiitkaardiks, Saksamaa valmisolek jätkata ühistegevust Eesti meeskonnaga 2012. aastal kinnitab koostöö kvaliteeti.“

„Mereväe jaoks tähendab laevakaitsemeeskond lisaks traditsioonilisele miinitõrjele ühe lisavõimekuse välja arendamist. Laevakaitsemeeskonna liikmete näol on Eesti saanud juurde kõrgetasemelise väljaõppe ja rahvusvahelise kogemusega kogenud kaitseväelased,“ ütles Schvede.

Kümneliikmeline laevakaitsemeeskond lõpetas üle nelja kuu kestnud
missiooni operatsioonil Atalanta 15. märtsil. Meeskond tegutses Adeni lahes Somaalia ranniku lähedal Saksa fregati Hamburg pardal, kellega koos viis läbi toiduabilaevade konvoioperatsioone ning illegaalses tegevuses ja piraatluses kahtlustatavate aluste kontrolli.

Atalanta on Euroopa Liidu mereväeoperatsioon, mille eesmärgiks on eelkõige Maailma Toiduabi ja Aafrika Ühenduse Somaalia abiprogrammide laevade kaitsmine Aafrika idarannikul ja India ookeanis, piraatluse takistamine ning võitlus organiseeritud kuritegevusega.

Atalanta alustas 2008. aastal. Praegu osalevad operatsioonil Saksamaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa, Soome ja Ühendkuningriigi alused. Atalanta operatsioonipiirkond on üle kahe miljoni ruutmiili (nelja miljoni ruutkilomeetri) suurune ala, mis ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani. Atalanta tegutsemisajal pole ühtegi humanitaarabi laeva selles piirkonnas rünnatud.

Järgmine Eesti laevakaitsemeeskond asub Atalanta missioonile maikuus Prantsuse Mereväe fregatil Courbet.

Allikas