Välisminister Paet: Eesti võib ennast tunda kindlalt

Täna Tallinnas Vabaduse väljakul tähistatud NATO päeval rõhutas välisminister Urmas Paet, et kuus aastat NATO liikmena on Eestile toonud tõelise turvatunde. “Eesti võib ennast tunda oluliselt kindlamini, kui enne alliansiga liitumist. NATO-l on põhimõte üks kõigi, kõik ühe eest,” ütles minister.

 

Foto: NATO
Foto: Kaitseväe peastaap

Täna Tallinnas Vabaduse väljakul tähistatud NATO päeval rõhutas välisminister Urmas Paet, et kuus aastat NATO liikmena on Eestile toonud tõelise turvatunde. “Eesti võib ennast tunda oluliselt kindlamini, kui enne alliansiga liitumist. NATO-l on põhimõte üks kõigi, kõik ühe eest,” ütles minister.

Ta lisas, et Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni põhikirja neljandas ja viiendas artiklis sätestatud kollektiivkaitse on parim julgeolekutagatis kõigile liikmesriikidele.

NATO päeval, kus sai oma silmaga näha ja oma käega katsuda riigikaitsesse puutuvat, käis tuhandeid inimesi. Lisaks aktiivselt aruteludes osalemisele kasutati heal meelel võimalust ronida kaitseväe ning päästeameti masinatesse. Ka olid paljud huvitatud Eesti ning USA kaitseväe relvade uurimisest. Menu oli ka tasuta sissepääsu pakkunud AHHAA keskusel, kus on väljas nii pommirobotid kui täisvarustuses päästemasinad.

NATO päeva lõppu märgib täna õhtupoolikul toimuv ansambel Smilersi kontsert ning menukas dokumentaalfilm “Afganistan otsib superstaari”.

Eesti NATO ühingu ja välisministeeriumi koostöös korraldatud NATO päeval olid kohal paarkümmend organisatsiooni Eesti Lennuakadeemiast Sõjamuuseumini, nende hulgas ka Jaan Tõnissoni instituut Afganistani sõpruskoolide projektiga ning Afganistanis meedikuid koolitav MTÜ Mondo. Oma panuse väljapanekutesse andsid ka USA, Belgia, Poola ja Kanada saatkonnad. Meediapartnerid on Kuku raadio ning Delfi.

Lisainfo:

Victoria Punga

Eesti NATO Ühingu juhataja

53425127

victoria@eata.ee

www.eata.ee

Eestikeelne meediakontakt:

Liisa Sveningsson Past

liisa.past@metaadvisory.ee

Venekeelne meediakontakt:

Jelena Skulskaja

5691 6973

skulskaja@infonet.ee