13-14.08.2021 toimub Arvamusfestival Paides

13-14.08.2021 toimub Arvamusfestival Paides. “Tõde ja õiglus” ala arutelude korraldajad on Eesti Rahvusraamatukogu koostöös Kultuuriministeeriumiga, Eesti NATO Ühing koostöös Konrad Adenauri Fondiga ning Eesti kohtud, Tartu Ülikool, Statistikaamet, Korruptsioonivaba Eesti ja Soome Instituut.

Eesti Rahvusraamatukogu koostöös Kultuuriministeeriumiga küsib, kas infokülluses tuleb raamatukogul tagada kultuurile demokraatlik ligipääs: kas üldse ja kuivõrd peaks raamatukogu, kirjastus või raamatupood andma nõu raamatute sisu usaldusväärsuse osas? 13. augustil kell 12 asuvad teema üle arutlema Reet Lubi (Viljandi raamatukogu direktor), Tiina Kaalep (kirjastus Hea Lugu tegevjuht), Triinu Kööba (raamatupood Puänt eestvedaja), vestlust suunab Rahvusraamatukogu kommunikatsiooni- ja turundusjuht Argo Kerb. Lisaks pakub Rahvusraamatukogu “Tõe ja õigluse” alal lisandväärtust välkraamatukoguga. 

Eesti NATO Ühing korraldab Paide Arvamusfestivali „Tõde ja õiglus“ alal 13. augustil 2021.a. kell 14.00-15.30 arutelu: „21.sajandi infosõda – miks ja kuidas seda peetakse ning millal saab sinust infosõdalane?“

Panelistideks on Peeter Tali (NATO Strategic Communications Centre of Excellence asedirektor ja Eesti NATO Ühingu liige), Hannes Krause (Riigikantselei strateegilise kommunikatsiooni juht), Andrus Padar (küberkaitseliitlane) ja Vladimir Sazonov, Tartu Ülikooli kaasprofessor ja Kaitseväe Akadeemia vanemteadur. Arutelu modereerib Marica Lillemets (Eesti NATO Ühingu meedianõunik). 

Kolonel Peeter Tali: “Tuleviku sõjapidamise arendamisel kõneldakse NATOs üha enam kognitiivse lahinguruumi võtmerollist. Seda lisaks juba selgelt sätestatud maa- ,mere- õhu-, küber- ja kosmosesõjale. Kõige suurem oht Eestile on, et meie väärtusruum võidakse lõhkuda ja kaitsetahe murda, sest sõdivad mitte relvad, vaid inimesed ja nende kaitsetahe. Meie vastasvõistlejad on aru saanud, et kõige kulupõhisem vahend on lõhkuda tahet, meie koosmeelt ja põhiväärtusi, mis on kirjas Eesti põhiseaduse preambulas. Me peame kaitsma väärtusi, sest hoiavad meid koos ja annavad raudse jõu rahvana edasi kesta.”

Kohtunik leiab end ikka aeg-ajalt olukorras, kus tema kohtuasja on enne saali astumist ajaleheveergudel nii lahatud kui ka lahendatud. „Kuidas teha kohtuotsust, kui otsus on tehtud“ on aruteluteemana ühelt poolt provokatiivne, kuid teisalt puutume selle küsimusega igapäevaselt kokku,“ sõnas arutelu moderaator, Harju Maakohtu kohtunik Kai Härmand. „Meil on laval põnev seltskond, kelle käest tahangi küsida, kas ajakirjanik jälgib oma (anti)kangelase käekäiku kohtuotsuseni, kuidas eri osapooled meediapilti kujundavad, kui palju see kõik mõjutab kohtunikku otsuse tegemisel ning kuidas väljendada kohtuotsuses ühiskonna väärtuseid,“ lisas Härmand. Eesti kohtute arutelu, kus lisaks Härmandile osalevad Tartu Maakohtu kohtunik Ingrid Kullerkann, Viru ringkonnaprokurör Andreas Kangur, Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov ja Tallinna Ülikooli kommunikatsiooni õppejõud Katrin Aava toimub reedel kell 16.

Reedese päeva viimane arutelu on pühendatud andmetele. Statistikud ja andmeteadlsed räägivad andmete kasutamisest teadusuuringutes, aga ka andmete avalikustamisega seotud võimalikest ohtudest ja andmete kaitsmisest.

Kas noorus on siis tõesti hukas? Laupäevast päeva alustab kl 12-13:30 Korruptsioonivaba Eesti arutelu “Miks oleme nii kindlad, et noored Eesti ausamaks muudavad, kui statistika seda ei tõesta?”. “Oleme harjunud mõtlema, et  uus põlvkond toob endaga kaasa väärtused, mis ei luba nähtustel nagu korruptsioon ja pettused tekkida. Uuringud näitavad aga hoopis, et noored ei oska tegelikult korruptsiooni kui nähtust ära tunda ning demokraatlikud väärtused langevad nii Eesti kui laiemalt maailma noorte väärtusskaalal aina madalamale,” nentis ühingu tegevjuht Carina Paju. Arutelu käigus otsivad eksperdid Aive Pevkur (TTÜ), Kadri Org (Eesti Koostöö Kogu), Remo Perli (PPA korruptsioonikuritegude büroo) ja Liisa Junolaine (Eesti Noorteühenduste Liit) koos arutelujuhi Elsa Leiteni ja publikuga probleemi algpõhjuseid ning uudseid lahendusi.

14. augustil kell 14 algab Soome Instituudi eestvedamisel interaktiivne arutelu “Infodeemia ajastu: ellujäämiskursus algajatele“. Füüsik, Rakett 69 saatejuht ja kohtunik ning Eesti Meteoroloogia Keskasutuse direktor Aigar Vaigu teeb puust ja punaselt selgeks, kui lihtne on manipuleerida sellega, mida me arvame teadvat. Segaduses aitavad korda luua YLE produtsent Hannele Valkeeniemi, ajakirjandussotsioloogia kaasprofessor Ragne Kõuts-Klemm ja afektiivse psühholoogia kaasprofessor Andero Uusberg Tartu Ülikoolist. „Soovitame osaleda kõigil, kes on tundnud vajadust lihtsate juhtnööride järele selle kohta kuidas eraldada objektiivset teavet rämpsinfost,“ sõnas Soome Instituudi programmijuht Liina Ergma.

Statistikaamet võtab selle aasta lõpus toimuva rahva- ja eluruumide loenduse valguses ette andmete abil rikkuse valemi lahti muukimise temaatika. „Rahvaloendus toimub seekord peamiselt riigi andmebaasides juba olemasoleva info põhjalt ja selle valguses tasub mõelda, kas andmed ja nende kasutamise oskus võiksid olla väikese Eesti konkurentsieelis. Diskuteerime, mida me kõikide nende andmetega teeme ja kuidas panna infokoguseid enda kasuks tööle,“ lausus rahvaloenduse projektijuht Liina Osila. Statistikaameti korraldatav arutelu toimub 14. augustil algusega kell 16. Arutelu juhib tehnoloogiaekspert Hans Lõugas ja sellel osalevad statistikaameti eksperimentaalstatistika tiimijuht Kaja Sõstra, Riigikantselei diginõunik Marten Kaevats, Omniva andmete juht Renee Kooli ja andmeentusiast Gunnar Kukk.

Tõde ja õiglus ala jääb kl 18-19:30 lõpetama Korruptsioonivaba Eesti arutelu “Mis oleks, kui otsiks vaid väikeannetajaid ehk korruptsioonivaba demokraatia uuendustalgud”. Aasta algul raputas Eesti avalikkust nn Porto Franco korruptsiooniskandaal, mille tõttu on taas päevakorda tõusnud erakondade ja nende rahastamise küsimused. “On oluline mõelda, mida praegune erakondlik süsteem ja poliitika teatav korporatiivsus meie demokraatia kohta peegeldab. Mida demokraatliku ühiskonnana tegelikult valitsemisest ja erakondadest ootame? Leidsime, et sellele vastamiseks on aeg korraldada ühed korruptsioonivabad demokraatiatalgud,” sõnas vabaühenduse Korruptsioonivaba Eesti juhatuse esimees Steven-Hristo Evestus. Talgud toimuvad kolmes vaatuses, arutelu sütitajaks on Paide teater ning vedajaks Johannes Tralla. Publikuga arutlevad Jaanus Tehver, Kaimar Karu, Alari Rammo, Steven-Hristo Evestus ja Kai Klandorf.

Arutelud on eesti keeles.

Arutelu otseülekannet saab jälgida “Tõde ja õiglus” ala Facebooki ürituse lehel.

TÄPNE KAVA

REEDE, 13.08

12:00-13:30  – Kas infokülluses tuleb raamatukogul tagada kultuurile demokraatlik ligipääs?
14:00-15:30 – 21. sajandi infosõda, milleks ja kuidas seda peetakse ja kuidas meist igaühest võib saada infosõdur
16:00-17:30 – Kuidas teha kohtuotsust, kui otsus on tehtud?
18:00-19:30 – Andmete analüüs ja privaatsuse kaitse


LAUPÄEV, 14.08

12:00-13:30 – Miks oleme nii kindlad, et noored Eesti ausamaks muudavad, kui statistika seda ei tõesta?
14:00-15:30 – Infodeemia ajastu: ellujäämiskursus algajatele
16:00-17:30 – Muugime andmete abil lahti rikkuse valemit
18:00-19:30 – Mis oleks, kui otsiks vaid väikeannetajaid ehk korruptsioonivaba demokraatia uuendustalgud

Täiendav info:

Eesti NATO Ühing
Krista Mulenok, juhatuse esimees
info@eata.ee
tel 5118080