Infosõja ohtusid tutvustav sotsiaalkampaania jõudis 800 000 vaatajani

Infosõja ohtusid, viise ja põhjusi selgitav sotsiaalkampaania TÕE SÕNA jõudis jõulude eel 800 000 vaatajani. Sotsiaalkampaania sketšides mängisid inforünnakute ohvreid tuntud suunamudijad.

TÕE SÕNA selgitab põhjalikult ja ohtrate näidete abil, milles seisneb 21. sajandi infosõda, milleks ja kuidas seda peetakse ja kui lihtne on kehastuda enesele teadmata infosõduriks. Selleks, et juhatada teismelised kampaania veebileheküljele www.tõesõna.ee, kirjutasid stand-up koomikud Mattias Naan ja Kaarel Nõmmik stsenaariumid, mille järgi lavastatud sketšides mängisid noorte seas tuntud suunamudijad Seidi Voogre ja Roomet Poom. Peatselt filmitakse järgmised sketšid.

Kõigi sketšide ühendavaks jooneks on düstoopiline paramilitaarne maailm, kus vaenulikest inforünnakutest on välja kasvanud täiemõõduline relvastatud konflikt, ent ära loputatud ajudega suunamudijad ei saa jätkuvalt aru, et maailm ei ole enam endine ja jätkavad oma vlogide tootmist.

Ajaloolase David Vseviovi ja Kaitsepolitseiameti büroojuhi Harrys Puusepa miniloengud infosõja erinevatest vaatenurkadest selgitavad arusaadavalt ja eluliste näidetega illustreeritult, miks on põnev vale usutavam kui igav tõde, milline peaks olema Eesti pehme jõud ja miks on kasulikud idioodid ohtlikud.

„Meie kõigi igapäevane heaolu ja turvalisus algab meie peast ja meeltest. Infosõjas on kõige kaitsetum organ meie aju. Millegipärast arvatakse, et eestlased on inforünnakute ja- mõjutuste suhtes oma sovetiaja kogemuse tõttu immuunsed. See ei ole päris õige. 21. sajandil kasutatakse väga osavalt kognitiivseid ja virtuaalrelvi – telesarjad ja- saated, mängufilmid, kirjandus jne -, mille järjepidev kasutamine on pikaajalise ja mõjusa toimega. Seetõttu andsimegi tõele sõna, sest selle sajandi infosõda on äärmiselt salakaval ja loominguline,” räägib TÕE SÕNA looja ja eestvedaja Kadri Paas.

MTÜ Eesti NATO Ühingu ja Sisekaitseakadeemia magistrandi Kadri Paasi koostöös loodud hariduslik kodulehekülg sobib kasutamiseks õppematerjalina koolide meedia- riigikaitse- ning ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse tundides. Ent mõistagi tasuks ka vanematel inimestel sagedamini nuputada, miks midagi öeldakse, kes ütleb ning miks ta just nüüd ja praegu sel teemal sõna võtab.

Lingid:

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCRfSHZF1uzFucbgb1sRB0TA?view_as=subscriber
Instagram: https://www.instagram.com/toe.sona/
Veeb: www.tõesõna.ee

Lisainfo:

Kadri Paas
+37253 465 277
MTÜ Eesti NATO Ühing