„Naised, rahu ja julgeolek“ 13.10.2023

Eesti NATO Ühing (EATA)

Tallinn, 13. oktoober 2023

Pressiteade

Täna, 13. oktoobril 2023 algusega kell 10.00 toimub Tallinnas Nordic Hotel Forumis (Viru väljak 3) IX rahvusvaheline konverents „Naised, rahu ja julgeolek“, mille fookuses on sõda Ukrainas. Konverentsil esinevad president Kersti Kaljulaid, ÜRO peasekretäri eriesindaja naiste ja laste kaitse alal, välisminister Margus Tsahkna, Kanada suursaadik Laird Hindle, Ukraina naiste õiguskaitse organisatsiooni juhatuse liige dr. Olga Derkach ja paljud teised eksperdid. Kokku on esindatud seitse riiki – Ukraina, Eesti, Läti, Leedu, Saksamaa, Slovakkia ja Kanada.

Eesti NATO Ühingu korraldatud üheksas rahvusvaheline konverents keskendub naiste ja laste olukorrale sõjas ning naiste osale rahu ja julgeoleku tagamisel.

Margus Tsahkna, välisminister: „Naised, rahu ja julgeolek tegevuskava rakendamine nõuab terviklikku ja kõikehõlmavat lähenemist. Naiste kaasatus ja juhtroll on ainus viis kestva rahu saavutamiseks”.

 

Dr. Olga Derkach, Ukraina naiste õiguskaitse organisatsiooni juhatuse liige: „Naiste rahu ja julgeoleku tegevuskava on Ukraina jaoks äärmiselt oluline. Ukraina pühendumus ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 1325 rakendamisele on endiselt suur, kuid Venemaa sissetung on tema võimeid õõnestanud“, tõdes Derkach. „Ukraina naised on selles sõjas muutuste elluviijad: umbes 60 000 neist töötab Ukraina relvajõududes mingil ametikohal, 42 000 teenib vormiriietuses ja 5 000 on rindel olevates üksustega“.

Konverents puudutab ka sõjapõgenike teemat, mis haakub valusalt oma kodu kaotanud ja võõrsile sunnitud naiste ja laste saatusega. Samuti räägitakse valeinfo kasutamisest relvana.

Elisabeth Bauer, organisatsiooni Naised Rahvusvahelises Julgeolekus Saksamaa haru juht: „Tulenevalt asjaolust, et esimene asi, mis sõja ajal kaotatakse, on tõde, ongi kõige olulisem  säilitada usaldusväärsed teabeallikad. Seega on rahvusvahelised võrgustikud nüüd olulisemad kui kunagi varem“ ütles Bauer.

Laird Hindle, Kanada suursaadik Eestis: „Kanada töötab selle nimel, et ennetada ja leevendada mitmesuguseid riske, mis tulenevad Venemaa õigustamatust sissetungist Ukrainasse ja mida Ukraina haavatavad elanikkonnarühmad, sealhulgas naised ja tüdrukud, ebaproportsionaalselt tunnetavad“,  märkis suursaadik. „Ukrainas ei ole võimalik saavutada püsivat rahu ilma naiste täisväärtusliku rollita“, lisas ta.

Vladislava Gubalova, GLOBSEC CEE Her initsiatiivi juht: „Ukraina sõja eest Kesk-Euroopasse ja mujale põgenevatest naistest on saanud superkangelased, kes ehitavad üles elu uues keskkonnas, hoolitsevad oma pere, kohaliku kogukonna ja teiste abivajajate eest“, ütles Slovakkia esindaja. „Need naised muutuvad samal ajal ka aktiivseteks õigluse eestkõnelejateks ja kodusolijate tugikanaliks“, märkis Gubalova.

Konverentsi toetavad Kanada Suursaatkond, Saksamaa Liitvabariigi Suursaatkond, välisministeerium, kaitseministeerium, Friedrich Eberti Fond ja NATO peakorter.

Konverentsi töökeeleks on inglise keel.

Kontaktisik: Kersti Siilivask, „Naised, rahu ja julgeolek“ projektijuht; tel. 58137097

Registreerimine ja küsimused: info@eata.ee

Ajakava:

09.00-10.00 Arrival and Morning Coffee

10.00-10.20 Welcome Greetings

Krista Mulenok, Secretary General, Estonian Atlantic Treaty Association

H.E. Laird Hindle, Ambassador of Canada to Estonia

10.20-10.45 “Policy of Equality for Security. Challenges that Ukrainian Women face during the War”

Iuliia Paskevska, Head of NGO Association of Psychological Support, 

Advisor of Ministry of Justice of Ukraine, expert in gender psychology and human rights

10.45-11.00 Saunas for Ukraine Project

Ilmar Raag, NGO Saunas for Ukraine, Chief Executive Officer

11.00-12.30 “Women, Peace and Security Agenda in times of War – Lessons from Ukraine”

Kersti Kaljulaid, President of Estonia 2016-2021, Global Advocate of the UN Secretary-General for Every Woman Every Child

Elisabeth Bauer, Women in International Security, Germany

Vladislava Gubalova, GLOBSEC CEE Her Initiative Lead, Slovakia

Dr Olga Derkach, Board member of the Ukrainian Association of Women in

Law-enforcement (UAWLE), expert on Women, Peace and Security (online)

Moderator Tiina Intelmann, former EU Ambassador to Somalia and Liberia

12.30-13.30 Lunch

13.30-13.50 “Women in Security - Mine Action Operations”

Yuliia Katelik, FSD Project Officer Ukraine

13.50-15.10 “Baltic Leadership and Support for Ukraine”

Inga Samoškaite, Policy Analyst and Project Manager, Eastern Europe Studies Centre, Lithuania

Viktoria Iškina, NGO Mondo, Ukraine Project Manager

Moderator Sigita Struberga, Secretary General, Latvian Transatlantic Organisation, Head of the Board of the NGO Women for Security

15.10-15.20 Margus Tsahkna, Minister of Foreign Affairs of Estonia

15.20-16.30 Farewell Reception