Pressiteade: Wales’is NATO tippkohtumisel kokkulepitut on oluline praktikas realiseerida.

7. oktoobril toimus Välisministeeriumis seminar, mis käsitles NATO tippkohtumist ja mõju alliansi liitlastele. Kõige olulisemana leiti, et räägitut peab saama viia praktikasse ehk tippkohtumise tulemuseks ei saa olla ainult jutt.

Seminari panelistid, kelleks olid Eesti suursaadik NATO juures, Lauri Lepik; Ühendkuningriigi kaitseministeeriumist Stuart Mills; Eesti välisministeeriumist Patrik Maldre ja Kaitseuuringute Keskusest Pauli Järvenpää, arutasid nii Wales’i tippkohtumist kui sellejärgseid arenguid. Kõik panelistid pidasid antud kohtumist väga edukaks kõikide NATO liikmete jaoks ja olulisimaks väljundiks peeti sõnumit NATO toetusest ja pühendumisest, mille üks parimaid näiteid on rotateeruvad väed. Ühisesse julgeolelekusse panustamine on prioriteet, kuid selle kõrval toonitati ka muid olulisi arenguid nagu näiteks Obama külaskäiku Eestisse. See kõik kinnitab, et julgeoleku tagamine on tõesti ka reaalne ja praktikas toimiv plaan, mitte ainult teoreetiline strateegia. Rahvusvahelisel tasandil kohtumist analüüsides toodi esile näiteks Gruusia abipaki arutamist ja Venemaa-suunalise kindla strateegia loomist.

Suurbritannia perspektiivist vaadelduna oli Walesi kohtumine üks suurimaid ja globaalsemaid kümne viimase aasta jooksul, mistõttu sai see ka laiemat kõlapinda. Oluline on, et NATO oleks kaasaaegne, muutusteks valmis ja n-ö löögivõimeline. Panelistid toonitasid Wales’is kokkulepitu praktikas realiseerimise olulisust, mis on vajalik uuenduslikuks protsessiks ja oma tõsiseltvõetavuse kinnitamiseks.

Walesis olid ka küberjulgeolek ja küberkaitse olulisel kohal. Esile võib tuua uuendatud küberkaitse plaani ja kohtumisel öeldud lause, et ka küberrünnakut võib käsitleda kuriteona ja artikkel 5 vajadusel rakenduda. Üldise noodina jäi kõlama, et NATO, mida me näeme tänasel päeval, on varasemast teistsugune, muutunud ja uuenenud ning kahtlustest, mis võisid varem eksisteerida, on üle saadud. Wales’is toimunud kohtumine oli julgestava ja kinnitava aspekti poolest asendamatu väärtusega ning seal tehtud otsustega on võimalik liikuda uuema ja parema NATO suunas.

Seminari korraldas Eesti NATO Ühing koostöös Suurbritannia saatkonnaga Eestis, Välisministeeriumi ja NATO peakorteriga. Seminari modereeris Rahvusvahelisest Kaitseuuringute Keskusest Martin Hurt ning avasõnad ütles Välisministeeriumi poolt Taavi Toom.

#EATA

#EATA