„Kübersõda” ei ole tulekul

Termin kübersõda on loodud ulmeromaanikirjaniku William Gibsoni poolt 1982. aasta lühijutus „Põlev kroom”. Gibson ütles hiljem, et see kõlas nagu efektne sõnakõlks, mis on esiletükkiv ja olemuselt tähendusetu.

229682_02Termin kübersõda on loodud ulmeromaanikirjaniku William Gibsoni poolt 1982. aasta lühijutus „Põlev kroom”. Gibson ütles hiljem, et see kõlas nagu efektne sõnakõlks, mis on esiletükkiv ja olemuselt tähendusetu. Keegi ei eita ka tänapäeval selle segaseid omadusi; isegi mitte tõusva fiskaalse ranguse ajastul, lisades „küber-„ eesliite sellele või teisele poliitikale või ohule, avaneb avalik rahakott pärani lahti. Näiteks, Suurbritannia hiljutises kaitse ülevaates oli küberjulgeolek üks vähestest valdkonadest, mille rahastus oli kasvanud (teine, mitte juhuslikult, oli luure); praktiliselt kõikides teistes kaitsevaldkondades suundusid toetusnooled järsult allapoole.

Sõna „kübersõda” on kindla peale esiletükkiv, kuid mida see tegelikult konfliktistrateegide jaoks tähendab? Mitte midagi suurt. Reaalsuses pole see vaid tähendusetu uudissõna, vaid strateegiliselt eksitav ja absurdne. Kaasaegsed strateegid, kes peavad „kübersõda” uueks otsustavaks konfliktivormiks, eksivad.

Artiklit on võimalik edasi lugeda siit, registreerudes kasutajaks: Infinity Journal

Artikli autor on David Betz, kes on King’s College’i vanemlektor.